Olika typer av sminkprodukter på marknaden

Olika typer av sminkprodukter på marknaden

Det finns många olika typer av sminkprodukter att välja mellan om man är intresserad av smink. Marknaden för kosmetik har blivit så stor att den idag regerar, till och med över vanligt klädesmode. Som på rullande band kommer det ut nya trender och produkter med olika typer av egenskaper och det finns nästan inte något som ännu inte är uppfunnet.

Trots att det kommer ut ny produkter så finns det fortfarande några sminkprodukter som är de mest vanliga i Sverige och hos alla kvinnor för den delen. Du vet de där sakerna som var och varannan kvinna använder sig av. Naturligtvis är alla personers sminkväskorna väldigt personliga, men här får du läsa om de vanligaste produkterna som för många används dagligen.

Foundation

Foundation är en underlagskräm som man kan använda för att få en jämnare hudton. Krämen är vanligtvis i flytande form, men kan även komma som puder. Ett exempel på en sådan foundation är mineral foundation. Du applicerar denna som ett puder, men ändå får du en heltäckande foundation när den väl hamnat på plats. Foundations finns i alla möjliga färger för att passa alla hudtyper.

Mascara

De flesta är medvetna om vad en mascara är och nästan alla har en i sin sminkväska. Med en mascara kan du få dina ögonfransar att se både längre och fylligare ut. Det vanligaste är att mascaror kommer i färgen svart, men även brunt och ljusbrunt är vanligt förekommande. På senare tid har det även dykt upp mascaror i regnbågens alla färger. Du kan ha röda, rosa eller varför inte lila fransar om du så vill.

Puder

Ett puder fungerar som en typ av “setting” för din foundation och ser även till att kontrollera fet och oljig hud. Pudret kan antingen vara i kakform eller i lösform och båda fungerar på samma sätt. Ett puder kan appliceras direkt på huden eller över en foundation för att få sminket att sitta bättre.

Ögonskugga

När det kommer till ögonskuggor så finns det inga gränser för alla de olika färger som finns. Precis som namnet beskriver så ska ögonskuggan appliceras på ögonlocken och kan användas för att göra sminkningen mer färgglad eller dramatisk. Även här kan man välja om man vill ha ögonskugga i pulverform eller i krämform. Använder man en i krämform behöver man dock se till att ha en bra primer, för att förhindra att ögonskuggan lägger sig i vecken vid ögonlocket och skapar en osmickrande kant.

Kajal

Kajalpennan blandas lätt ihop med eyelinerna, men egentligen är det två olika saker. En kajalpenna är en penna som är av fastare formula och som vanligtvis används på ögats vattenlinje. Du kan naturligtvis även använda kajalpennan på ögonlocken vid fransraden om så önskas. Pennan finns i många olika färger, men det vanligaste även här är svart.