Miljövänliga val för dina kläder

Miljövänliga val för dina kläder

Det blir allt viktigare att välja miljövänliga rengöringsmedel, skonsamma tvättprogram och kläder som tillverkats under sjyssta arbetsvillkor. Att även välja naturliga material är bara ett plus i kanten. För att kläder, skor och andra textilier ska hålla så länge som möjligt behöver man såklart ta hand om dem, vilket går att göra med ganska enkla medel. Det bästa är att det inte behövs några dyra, parfymerade rengörings- eller sköljmedel, utan det räcker med några enkla husmorsknep!

Tvätta rätt

Det är faktiskt viktigare än man kan tror att tvätta rätt. Men vad innebär det?

Dels innebär det att följa de tvättråd som står på plagget, dels att köpa kläder av god kvalitet och som håller för både slitage och tvätt. Lär du dig vad de olika symbolerna på etiketterna betyder bidrar du till att reducera miljöpåverkan och till att plaggen håller längre. Många klädföretag, däribland Kids Brand Store, är också noga med att förklara och instruera redan vid köptillfället, oavsett om du handlar via nätet eller i en fysisk butik.

Olika märkningar

En märkning kan vara en form av certifiering, som exempelvis Fairtrade, GOTS eller OEKO-TEX. Certifieringen talar om att plagget är framställt och tillverkat enligt en viss standard, samt att tillverkaren följer ett antal regler när det gäller arbetsvillkor, materialval, tillverkningsmetoder och så vidare.

Hållbart mode – vad är det?

Att handla hållbart mode innebär ofta att plaggen består till minst hälften av ekologiska eller återvunna material samt att de följer någon eller några internationella certifieringar.

Ekologiska plagg – vad är det?

För att ett plagg ska få kallas ekologiskt ska det vara framställt av naturliga material och genom naturliga processer. Det kan exempelvis ske genom att minska mängden vatten i samband med tillverkning av jeans, eller att använda ekologisk bomull istället för bomull som framställts med hjälp av giftiga kemikalier.

Minskad miljöpåverkan

Genom att exempelvis återanvända plastföremål, gamla kläder och glasflaskor kan vi spara ganska rejält på naturens resurser. Att återanvända, eller återbruka, olika typer av material innebär att minska förbrukningen av såväl vatten som energi och avfall, vilket i sin tur gör mindre skada på klimatet. Något som många många klädkedjor har anammat allt mer de senaste åren.

Husmorsknep för miljövänlig rengöring

Både citron och bikarbonat är effektiva mot fläckar på kläder och skor. Har du till exempel köpt ett par byxor eller en skön hoodie från Kids Brand Store så kan du gnida lite citron på området där fläcken finns för att sedan tvätta plagget på ett skonsamt kortprogram.

Citronsyra tar även kål på bakterier som ibland orsakar dålig lukt exempelvis skor eller stövlar. Det kan räcka med att gnida in sulorna på ett par skor med lite citronsaft blandat med vatten och bikarbonat för att lukten ska försvinna.